TEB Satılık Gayrimenkuller, İcradan Satılan Evler, Konutlar, Daireler





TEB’den satılık gayrimenkuller, ipotekli iş yeri, mesken, arsa ya da tarla gibi gayrimenkul ürünlerin, banka tarafından kendi internet sitesinden ya da aracı internet siteleri üzerinden yapılan satışlarla satmasını ifade eder. Normal gayrimenkul piyasalarında yüksek fiyatlardan sahip olabileceğiniz taşınmazlara, bankalardan satılık olarak daha uygun, daha ucuz fiyatlara sahip olabilirsiniz. Bankalardan satılık gayrimenkul ürünler e-ihale ya da teklif usulüyle satışa çıkarılırlar. Bu nedenle taşınmaz yatırımı yapmak isteyenler ve gayrimenkul ihtiyacı olanlar, bu e-ihaleleri, teklif usulü satışları önemserler. Biz de bu yazımızda TEB'den satılık gayrimenkul ürünlerin hangi koşullarda satıldığını, ihalesine nasıl katılmak gerektiğini, satışın nasıl gerçekleştiğini sizlere açıklayacağız. Adım adım teklif verme, satın alma süreci bu yazımızda olacak.

TEB’den Satılık Taşınmazlar Hangi Kanallardan Satılır?

TEB'den satılık taşınmazlar, bankanın kendi internet sitesi üzerinden satışa çıkarılmaktadır. Bankalardan satılık gayrimenkul ürünler genelde bankaların yetki verdiği aracı kurumlar tarafından satılır. Fakat TEB sadece belirli paketler oluşturarak bu satış işlemini kısıtlı dönemler için yapar. Bu yüzden de e-ihale yöntemiyle taşınmazlarını satmadıklarını söylemek mümkündür. TEB’e ait taşınmazlara erişmek ve incelemek için bankanın TEB Gayrimenkulleri sayfasına gitmeniz yeterlidir.

Teb Sahibinden.com Üzerinden Gayrimenkul İnceleme

Türkiye Ekonomi Bankası, kendi internet sitesi üzerinden ürünlerini teşhir ettiği gibi ülkenin en fazla ziyaret edilen alışveriş sitelerinden biri olan sahibinden.com üzerinden de taşınmazlarını teşhir eder. Ancak bilinmelidir ki sahibinden.com üzerinden yalnızca ürün incelemesi yapılır. Yani beğendiğiniz taşınmaz ürünler için bu internet sitesinde direkt bir muhatap bulamazsınız. Bu noktada alışveriş için tek muhatabınız bankanın gayrimenkul satış danışmanı olacaktır.

TEB’den Satılık Gayrimenkuller

Ülkemizin önemli bankalarından biri olan Türkiye Ekonomi Bankası, pek çok şehrimizde şubeleri bulunan özel bankalardan biridir. Bu sebepten dolayı da bankanın pek çok müşterisi bulunur. Bunda gelişen teknolojinin de önemli bir etkisi vardır. Zira bankanın cepteteb gibi önemli bir markası da bulunuyor. İnternet üzerinden de müşterilerine ulaşabilen banka, ihtiyaç kredileri, konut kredileri, arsa kredileri gibi enstrümanları ile müşterilerine finansman olanağı sağlayarak ekonominin ilerlemesine katkı sağlamaktadır.

Banka kişisel ya da kurumsal müşterilerine kredi finansmanı sağlayarak kar getirisi elde etmeyi amaç edinir. Böylece parasını bankaya yatıran mevduat sahipleri de faiz getirisi elde edebilir. Ödenmeyen krediler ise finansal sistemde batık krediler olarak nitelenir ve bankacılık sistemi bu kredileri tahsil etmek isteyecektir. TEB’den satılık gayrimenkul ürünler de bu amaçla ipotekli olarak kullandırılan fakat ödenmeyen kredilerin tahsili amacıyla satılırlar. Borcuna karşılık, öncelikle icra dairelerinde satışa çıkarılan ürünler, az sonra açıklayacağımız sebeplerle banka tarafından edinilir ve bankanın belirleyeceği kurallar ışığında, banka inisiyatifinde satılır.

TEB’den Satılık Gayrimenkul Almanın Avantajları Nelerdir?

TEB’den satılık gayrimenkul almanın en önemli avantajı, normal taşınmaz piyasasına göre daha uygun fiyatlara taşınmaz edinebilmenizdir. Çünkü ekspertiz raporuna dayanarak, uzman bilirkişilerin yaptığı hesaba göre başlangıç fiyatları belirlenmektedir. Aynı taşınmazı serbest piyasada çok daha pahalı fiyatlara edinirsiniz. Bu konuyu biraz daha açalım.

Piyasaya Göre Daha Uygun Fiyatlar

Normal şartlarda, taşınmaz piyasasından gayrimenkul satın almak istediğinizde, serbest piyasa şartlarına göre biçilmiş fiyatlar üzerinden satın alım yapabilirsiniz. Yani bir satıcı, belirlediği fiyat üzerinden satış gerçekleştirmek isteyeceğinden, satın almak istemeniz halinde, bu şartları kabul etmek durumunda kalırsınız. Fakat bankalardan satılık taşınmazlar almak istediğinizde durum değişir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi TEB’den satılık taşınmazlar, bir bilirkişinin çeşitli kriterlere göre fiyatlandırması ile değerini bulacaktır. İşin içine böylece kişilerin beklentileri girmeyecek, tarafsızca fiyat ortaya çıkmış olacaktır.

İhale ve Direkt Teklif Arasındaki Farklar

Bankalardan satılık taşınmaz ürünler bankaların inisiyatifine bağlı olarak satılır, demiştik. Bazı bankalar e-ihale yöntemiyle bazı bankalar da direkt teklif usulüyle taşınmazlarını satabilirler. Her iki durum da normal klasik ihaleden daha kısa ve daha masrafsızdır. Zira klasik ihale usulünde ihaleye katılmak için dosya satın almanız, ihale süresini beklemeniz ve fiziki olarak ihalenin yapılacağı yerde ve ihale saatinde hazır bulunmanız gerekir. Ancak bankalar, açık ihale yönetmeliklerinden bağımsız olarak e-ihaleler düzenleyebilir ya da direkt satışla gayrimenkul satabilirler. Bu durumda açık ihalede olduğu gibi bolca zaman ve harcama gerekmeyecektir.

Batık Kredileri Kurtarmak Amacıyla Yapılan Satışlar

Bankalar genelde batık kredilerini kurtarmak için gayrimenkul satışı yaparlar. Kendilerine ait bir taşınmaz bulundurmak bankaların asıl amaçları arasında değildir ve bu doğrultuda çok da tasarruf kullanmazlar. Zira asıl amaçları, ellerindeki fonları kullanarak kişi ya da kurumlara krediler kullandırarak finansal ölçekte ülkeye fayda sağlamaktır. Böylece hem bankaya parasını yatıran mevduat sahibi faiz getirisi elde edecek hem de banka kar sağlamış olacaktır. Bununla birlikte bir diğer önemli husus da bankaların ellerinde taşınmaz bulundurma süreleridir. Bankalar, ellerinde bulundurdukları taşınmazları iki yıl içinde satmazlarsa, bu durumda sermayelerine irat etmekle yükümlüdürler. Bu olduğunda aktif rasyosunun artması, batık kredinin nakden geri dönüşünün sağlanamaması gibi dezavantajlar bankanın karşısına çıkacaktır.

Bankalar İcradan Taşınmazlar Satın Alırlar

TEB’den satılık taşınmaz ürünler, bankanın ipotekli olarak kullandırdığı krediler karşılığında icraya devredilmesi ile satışa çıkarlar. Böylece taşınmazın satılık işlemi başlamış olur. Ancak icradan satılık taşınmazlar çoğunlukla istendiği gibi satılmaz ve banka kendi usul ve kuralları ile taşınmaz ürünü satmak ister. Böylece icradan kendine ait taşınmaz ürünü o zamanki muhammen bedel ile avukatlarına satın aldırır ve asetleri arasına katar. Sonrasında yeni bir ekspertiz raporu ile yeniden fiyat biçtirir ve dilediği süre içinde kendi internet sitesi üzerinde teklif usulü ile satışa çıkarır.

TEB Neden Taşınmazlarını Kendisi Satmak İstiyor?

Bankalar, yapıları icabı birer ticari işletmedirler. TEB’den satılık taşınmazlar satılırken de bir amaç vardır; batık kredilerin tahsili. Banka kendisi taşınmazları satarak maksimum düzeyde fayda sağlamak amacındadır. Ancak normal piyasa koşullarında bu satışı yapmaz. Kendisi ve mevduat sahipleri için maksimum çıkarı gözetirken, alıcı için de pek çok avantaj sağlayacaktır. Böylece bu alışveriş kazan kazan usulüyle işler. Banka satıştan elde edilen gelirle batık kredisini kurtarmış olacaktır. Bu yolla da yeniden piyasaya bu parayı finansman olarak aktaracak ve refaha katkı sunacaktır. Taşınmaz alıcısı ise piyasa fiyatlarının çok altında taşınmaz bir ürüne sahip olabilecektir. 

TEB’den Satılık Gayrimenkuller İçin KDV -  Emlakçı Komisyonu Yok

Piyasadan taşınmaz almak istediğiniz zaman emlakçı komisyonları ve komisyon KDV’si ödemeniz gerekecektir. Ancak normal piyasalarda emlakçı ile çalışarak taşınmaz satın almak, alıcı için büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Zira emlakçı satış sürecinde tapu işlemlerine kadar her anı kontrol ederek işlerinizi kolaylaştıracaktır. Bu da emlakçı komisyonu ödeyeceğiniz anlamını taşır. Piyasalarda emlakçılar ile özel bir anlaşma yapılmazsa, alıcıdan ve satıcıdan yüzde 2 oranında bir komisyon alırlar. 100 Bin TL değerinde bir taşınmaz için alıcının KDV hariç 102 Bin TL ödeyeceğini söyleyebiliriz. İşin içine KDV de dahil edildiğinde, tutar 102 Bin 360 TL olacaktır. Ancak bankalardan satılık gayrimenkul alırken emlakçı komisyonu ödemeniz gerekmez.

Ayrıca bankalar dekont kesen, böylece fatura kesmesine gerek kalmayan kurumlardır. Fatura kesmedikleri için de KDV tutarından muaftırlar. Alıcı olarak sizin de KDV ödemenize gerek kalmayacaktır.

TEB’den Satılık Gayrimenkullerin Fiyatları Nasıl Belirlenir?

TEB’den satılık gayrimenkul ürünler, henüz icra dairelerine yeni düştüklerinde hemen fiyatlandırılırlar. Bunun için ekspertiz şirketleri görevlendirilir ve uzman bilirkişiler, taşınmaz ürünü inceleyerek bir rapor ortaya çıkarırlar. Bu yolla icradan satılık gayrimenkul ürün için fiyat ortaya çıkmış olur. Fakat bazı zamanlarda icradan satılık taşınmazlar, icra dairlerinin kanallarından çeşitli sebeplerle alıcı bulamazlar ya da bulunan alıcılara yapılacak satıştaki fiyatlandırma banka tarafından yeterli görülmez. Bu durumda banka, icra dairesince belirlenen muhammen bedel üzerinden taşınmazı avukatları aracılığıyla satın alarak asetlerine ekler. Bu yöntemle de taşınmaz ürün üzerinde söz sahibi olur. Aynı zamanda icra ihale yönetmeliklerine bağlı kalmadan da taşınmaz ürünü satabilme yetisini sağlar. Ardından banka dilerse, yeniden ekspertiz raporu için bilirkişi talep edebilir ve muhammen bedeli güncelleyebilir. Böylece satışa çıkarılacak olan taşınmazın fiyatı da ortaya çıkmış olacaktır.

TEB’den Satılık Gayrimenkuller Nerelerde Satılır?

TEB’den satılık gayrimenkuller, yazımızın başında belirttiğimiz gibi bankanın kendi internet sitesi üzerinden direkt teklif usulüyle satılırlar. Pek çok banka taşınmaz satışlarını e-ihale usulüyle aracı internet siteleri üzerinden gerçekleştirirler. TEB’in tercihi ise kendi internet sitesi üzerinden teklif yöntemiyle satmaktır. Ancak bahsetmemiz gerekir ki bazı zamanlarda bankadan.com aracı internet sitesi üzerinden de e-ihale yoluyla satışlar yaparlar. Lakin bu satışlar sık gerçekleşmediği için çok da üzerinde durmayacağız. Bankadan.com ya da farklı bir aracıdan taşınmaz için e-ihale ilanı ortaya çıktığında bu başlık altında bunu sizin için güncelleyeceğiz. Bankadan.com TEB linki üzerinden siz de bankadan.com üzerinde satış bulunup bulunmadığını takip edebilirsiniz.

TEB’den Satılık Taşınmazlar İçin Teminat Öder Miyim?

Evet, TEB’den satılık gayrimenkuller için bir direkt teklif sunduktan sonra bir teminat bedeli ödemeniz gerekir. Teminat bedeli oranı, belirlenen muhammen bedelin yüzde 10’u oranında olacaktır. Bu teminat bedeli dışında, katılım bedeli, komisyon, hizmet ücreti gibi ücretler ödenmediğini hemen belirtelim. Aracı internet sitelerinden yapılacak olan e-ihaleler için bu başlığı takip etmenizi öneriyoruz. Şu anda e-ihale ile yapılan bir satış bulunmasa da ileride böyle bir girişim gerçekleşirse, ilk haber veren biz olacağız.

TEB’den Satılık Gayrimenkul Nasıl Satın Alınır?

Teb’den satılık taşınmaz satın almak istediğiniz zaman, bankanın satışları için teşhir sayfası olan TEB Gayrimenkulleri sayfasını ziyaret etmelisiniz. Beğendiğiniz ve satın almak istediğiniz taşınmaz için teklifinizi aşağıdaki başlık altında vereceğimiz telefon numaralarını arayarak detaylı bilgi talep edebilirsiniz. Görüşmeniz esnasında resmi teklifinizi iletebilirsiniz ya da sizi yönlendirdikleri internet sitesi üzerinden yazılı olarak da teklifinizi iletebilirsiniz. Verilen teklif sonrasında banka, en yüksek tekliften başlamak üzere, satışa konu taşınmaza gelen teklifleri değerlendirir ve en yüksek tekliften itibaren satış için işlemleri başlatır. En yüksek teklif sahibi gerekli diğer şartları sağlamazsa diğer yüksek teklif sahibine hak geçer ve böylece muhammen bedel üzeri teklifler değerlendirilir.

TEB Gayrimenkul Hattını Aramak

Beğendiğiniz bir gayrimenkul için ilk olarak yapmanız gereken şey bankanın taşınmaz satışları için oluşturduğu satış birimini aramak olmalıdır. Taşınmazla ilgili merak ettiğini tüm detayları sorabileceğiniz, süreç ile ilgili bilgi talep edebileceğiniz tek kanal TEB’in gayrimenkul hattıdır. Gayrimenkul danışma hattını aramadan önce, beğendiğiniz taşınmazın gayrimenkul numarasını bir kenara not etmenizi öneriyoruz. Ardından da 0 216 635 32 43 - 44 - 94 - 95 - 97 ve 98 numaralı hatlardan birini arayarak taşınmaz ile alakalı bilgi edinebilir, merak ettiğiniz noktaları sorabilirsiniz.

TEB’den Satılık Gayrimenkuller İçin Sisteme Üye Olmak Gerekir Mi?

TEB’den satılık taşınmaz ürünler için bankanın internet sitesi üzerinde bulunan herhangi bir üyelik platformu bulunmamaktadır. Yalnızca yukarıda paylaştığımız telefon numaraları üzerinden taşınmazların satışıyla ilgilenen personele ilan ile ilgilendiğinizi söylemeniz ve satış işlemleri için taşınmazı gezmek istediğinizi belirtmeniz yeterli olacaktır. Ancak burada belirtmek gerekir ki bankadan biri size taşınmazı gezmeniz için eşlik etmeyecektir. Kendi imkanlarınızla bu isteğinizi yerine getirmeniz gerekir.

TEB’den Satılık Gayrimenkuller İçin Satış Süreci Nasıl İşleyecek?

TEB’den satılık gayrimenkul ürünlerle ilgili, Türkiye Ekonomi Bankası internet sitesi üzerinden taşınmazların nasıl inceleneceği, başvurunun hangi yollarla yapılacağı, teklif ve satın alma sürecinde hangi tutarların ödeneceği gibi bilgileri bu başlık altında takip edebilirsiniz.

Başvuru ve Satın Alma Sürecinde Aracı Kullanılacak Mı?

Bankalar taşınmazlarını satmak istediklerinde ya kendi internet siteleri üzerinden teşhir ederek taşınmazları e-ihale ya da teklif usulüyle satarlar ya da aracı kurum internet siteleri üzerinden e-ihale yöntemiyle satarlar, demiştik. TEB’den satılık taşınmazlar bankanın kendi internet sitesi üzerinden, herhangi bir aracı internet sitesine gerek kalmaksızın incelenebilir ve beğenilen gayrimenkul için TEB Gayrimenkul hattından teklif işlemleri başlatılabilir. Farklı bir seçenek olarak da TEB Gayrimenkulleri sayfasında beğenmiş olduğunuz taşınmazın detay sayfasına giderek, orada bulunan teklif formunu doldurabilirsiniz. Eğer şehrinizde bir taşınmaz ürün bulunuyorsa, şubeye giderek de başvuru yapmanız mümkündür. Detayları aşağıdaki başlıklarda vereceğiz.

Teminat Tutarının Ödenmesi

TEB gayrimenkulleri için aracı siteler üzerinden satış yapılmadığı için ihale katılım bedeli ya da hizmet bedeli gibi tutarlar tahsil edilmeyecektir. Bankanın belirttiği teminat tutarını ödemeniz, gayrimenkul ürün için alıcı olduğunuzun bir nevi ispatı olacağından bu ödeme sizden istenecektir. Ardından ödemeyi yaptığınız banka şubesinden biri ile ya da anahtar teslim tutanağı imzalayarak tek başınıza taşınmaz ürünü görmeye gidebilirsiniz. Ancak taşınmazda yerleşik olanlar varsa, bu durumda onların da gayrimenkulü incelemeniz için izin vermeleri gerekecektir.

Teminat tutarını bankanın size belirteceği IBAN numarasına yatırmalısınız. Ekspertiz raporunda belirtilen ve ilan edilen muhammen bedel yani başlangıç bedeli üzerinden yüzde 10 oranında bir tutarı IBAN numarasına yatırmanız ardından takriben bir hafta ya da daha kısa bir sürede teklifler değerlendirilecek ve tarafınıza banka tarafından dönüş yapılacaktır. Eğer en yüksek teklif verenseniz, bu durumda sizinle satış işlemleri başlatılacaktır. Satış işlemleri başlatıldıktan sonra da teminat bedeli dışında, kalan ödemenizi yaparak taşınmaza sahip olabilirsiniz. Şunu da belirtelim, banka teklif öncesinde değil, teklif sonrasında, teklifinizin kabul edilmesinin ardından teminat bedeli ödemenizi isteyebilir.
En yakın TEB şubesine giderek de başvurunuzu, teminat ödemenizi yapabilirsiniz. En yakın banka şubesinin adresini öğrenmek için TEB Şubeleri sayfamızda inceleme yapabilirsiniz.

Hangi Evrakları Teslim Edeceğim?

En yakın TEB şubesine giderek teminat ödemenizi yaptıktan sonra, teminat tutarı ödediğinize dair dekont ile aşağıdaki evrakları yetkiliye teslim etmeniz gerekir:
  1.  Gerçek kişiler ve tüzel kişiler için nüfus cüzdanı fotokopisi
  2. Tüzel kişiler için kişinin yetkili olduğunu gösteren yetki belgesi fotokopisi
  3.  Tüzel kişiler için imza sirküleri
  4. Tüzel kişiler için ticaret sicil gazetesi fotokopisi
  5. Tüzel kişiler için vergi levhası fotokopisi

TEB’den Satılık Taşınmazlara Nasıl Teklif Vereceğim?

TEB’den satılık gayrimenkuller direkt - doğrudan teklif yöntemiyle satılırlar. Yani açık ihale - e-ihale gibi süreçleri yaşamanız gerekmez. Yukarıda saydığımız adımları uyguladıktan sonra artık bankanın gayrimenkul hattını arayarak, ilinizde - ilçenizde bulunan banka şubesinin gayrimenkul birimleri aracılığıyla ya da internet sitesi üzerindeki formu doldurarak teklifinizi basitçe verebilirsiniz. Bu süreçle ilgili sizden başka bir ödeme de istenmeyeceğini özellikle belirtelim.

Hangi Taşınmazlar İçin Teklif Verebilirim?

Teklifinizi verirken dikkat etmeniz gereken birkaç nokta bulunuyor. Öncelikle, beğendiğiniz ve sahibi olmak istediğiniz taşınmaz ürün için teklif vereceğinizden emin olmalısınız. Bu yüzden de taşınmazın il ilçe bilgileri yanında gayrimenkul numarasını da bir kenara not edin. Beğendiğiniz ve kesinlikle satın almak istediğiniz taşınmazlar için teklif vermelisiniz. Sonraki süreçte yüzde 10 oranında bir teminat ödeyeceğiniz için, teklifinizin kabul edilmesi durumunda, vazgeçmek istemeniz halinde teminat tutarınızı banka iade etmeyecektir. Sadece teminat bedelini ödediğiniz ve sözleşmesini imzaladığınız taşınmaz için teklif verebilirsiniz.

Başka Alıcılar Teklifimi Bilecek Mi?

TEB’den satılık gayrimenkuller için vereceğiniz teklif tutarını sadece siz ve yetkililer görebilir. Sizin ne kadar teklif ettiğinizi farklı bir alıcı, farklı bir alıcının teklifini de siz öğrenemezsiniz.

TEB’den Satılık Gayrimenkule Ödediğim Teminat Tutarını Geri Alabilir Miyim?

Belirli şartlar dahilinde teminat tutarınız iade edilecektir. Bunları aşağıda okuyabilirsiniz:
  1. Taşınmaz için teklif ettiğiniz tutarın üzerinde bir teklif gelmişse,
  2. Değerlendirme sonucu farklı bir alıcıya taşınmaz satılacaksa,
  3. Banka geçerli bir sebeple satışı durdurduysa teminat bedeli tarafınıza iade edilecektir.

TEB’den Satılık Taşınmazları Taksitle Satın Alabilir Miyim? Kredi Kullanabilir Miyim?

TEB’den satılık taşınmazlar için taksit imkânı bulunmuyor. Teklif verdiğiniz taşınmazı satın almak için teminat bedelinin üzerine, kalan tutarı da bir kerede ödeyerek taşınmazı satın alabilirsiniz.

Eğer sahibi olmak istediğiniz taşınmaz kredi için uygunsa, kredi kullanmanızın önünden bir sorun bulunmuyor. Tavsiyemiz, başvurmadan önce bir bankadan kredi kullanıp kullanamayacağınıza ilişkin bilgi almanızdır. Kredibilitenizin bulunması durumunda zorluk çekmeden satın alacağınız kesinleştiğinde kredinizi kullanabilirsiniz. Kredinizi dilediğiniz bankadan kullanabilirsiniz. Dilerseniz Türkiye Ekonomi Bankası’ndan da kredi kullanımı yapabilirsiniz.

Dilediğiniz bankanın konut kredilerine Konut Kredileri sayfamızdan erişebilir, size uygun kredileri inceleyerek beğendiğiniz taşınmaz ürünü satın alabilirsiniz. TEB Konut Kredileri sayfasından da bankaya ait konut kredilerini inceleyebilirsiniz.

Türkiye Ekonomi Bankası’ndan Satılık Taşınmazlar Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

İster normal piyasalardan isterseniz de TEB’den satılık taşınmazlar satın alın, öncelikle muhakkak sağlam bir araştırma yapmalı ve satın alacağınız gayrimenkulü incelemelisiniz. Banka şubesindeki yetkiliye ya da telefon üzerinden ulaştığınız gayrimenkul yetkilisine taşınmazı gezip gezemeyeceğinizi özellikle sorun. Özellikle bankadaki satış yetkilisi size anahtarı vererek taşınmazı incelemenizi sağlayabilir ya da sizinle taşınmaza gelerek refakat edebilir. Gayrimenkulü inceleyerek kafanızda bulunan sorulara da cevaplar bulabilirsiniz. Eğer incelemeden satın alım yapar ve satış esnasında ya da satıştan sonra vazgeçmek isterseniz, banka tarafından teminat tutarınız irat edilecek ve tarafınıza ödenmeyecektir.

Gayrimenkulleri Bizzat İnceleyin!

Gayrimenkul ürünü bizzat incelemeniz oldukça önemlidir. Ne zaman çekildiğini bilmediğiniz bir görsel üzerinden mülkü değerlendirmeyin. Kendiniz giderek incelemenizi yaptığınızda, taşınmaza ait sorunları görecek ve buna göre taşınmazı alıp almayacağınıza ya da küçük sorunlu gayrimenkulleri belli koşullar dahilinde satın alıp almayacağınıza karar verebilirsiniz. Ulaşım, çevre koşulları, komşuluk ilişkileri gibi konularda özellikle hassassanız, muhakkak bir ön inceleme öneriyoruz.

İncelemenizi İyi Yapın!

Ön inceleme sürecinin önemli olduğunu vurgulamıştık. Konuyu biraz daha açalım. Tapu dairelerinden gayrimenkule ait tapu kayıtlarını, hisse ve ortaklık bilgilerini; belediye gibi kamu kurumlarından alt yapı durumu gibi temel bilgileri edinmenizin yararı var. Bir mesken alacağınızı varsayarsak, binanın iç ve dış fiziki yapısı, mimarisi, bakıma ihtiyacının olup olmaması gibi etkenler satın alma sürecinizi etkileyecektir. İçinize sinmeyecek bir alışverişten sizi kurtaracak olan şey de iyi ve dikkatli bir araştırmadır.

Ödemelerinizi Zamanında Yapın!

TEB’den satılık gayrimenkullerden birine sahip olmak için teminat tutarını ödediniz ve teklifiniz banka tarafından kabul edildi. Artık taşınmazı satın alma hakkına sahipsiniz yani her şey artık sizin elinizde. Ek teklif yok, rakipleriniz yok; sadece bankayla siz kaldınız. Bankanın belirleyeceği bir süre içinde (tahminen yedi gün içinde) teminat tutarından kalan tutarı da bankaya ödeyerek satın alma işlemini gerçekleştirme aşamasına geçmelisiniz. Ödeme zamanında yapılmadığında tebliğe gerek kalmaksızın banka satışı durdurabilir ve teminat tutarınızı irat olarak kaydedebilir. Kredi çekeceğinizi varsayarsak, satın alma süresi dolmadan önce kredinizin hazır olmasına dikkat edin.

Satın Alırken Ek Ödemeler Yapmanız Gerekebilir!

Bankalardan satılık gayrimenkuller için banka bazı ödemeleri kendisi yapacaktır. Ancak BSMV gibi vergiler sizin tarafınızdan ödenecektir. Bu gibi durumlara karşın elinizde bir miktar daha para bulundurmalısınız.

Satış Sadece Teklif Sahibine Yapılır!

Satışın gerçekleşmesi için tapu idaresine, bankaya teklif yapan ve evraklarını bankaya teslim eden kişi gitmelidir. Farklı kişiler için tapu kaydı istekleri satışın durdurulmasına ve teminat tutarının banka tarafından size iade edilmemesine neden olacaktır. Önce satışı kendi üzerinize alarak sonrasında farklı kişilere satış yapabilirsiniz.

Geçmiş Dönem Borçlarına Dikkat!

Taşınmaz ve araç satışlarında geçmiş dönem borçları hep sorun olmuştur. Bu borçlar, vergi borçları olabileceği gibi geçmiş döneme ait fatura borçları da olabilmektedir. Spot piyasadan ya da bankalardan satılık gayrimenkul satın almanız durumunda, alıcı olarak bu borçları da sizin ödemeniz beklenir. Spot piyasada bir muhatap bularak ödetebilirsiniz belki ama TEB’den satın alacağınız taşınmaz için banka geçmiş dönem borçlarını ya da vergi borçlarını ödemeyi reddedecektir. Bu yüzden en başta yapacağınız inceleme esnasında geçmiş dönem borçları konusunu da kontrol etmelisiniz.


Diğer bankaların satılık gayrimenkulleri