Türkiye Finans Satılık Gayrimenkuller, İcradan Satılan Evler, Konutlar, Daireler





Türkiye Finans’tan satılık taşınmazlar, ipotekli olarak alınmış iş yeri, mesken, tarla veya arsa gibi gayrimenkullerin, Türkiye Finans tarafından kendi internet sitesi üzerinden ya da aracı internet siteleri üzerinden satılmasını ifade eder. Elbette bir banka dilerse hem kendi internet sitesi üzerinden teklif usulüyle satış yapabilir hem de aracı internet siteleri üzerinden e-ihale yöntemiyle satışlarını gerçekleştirebilir. Normal şartlarda gayrimenkul piyasalarında yüksek ücretlere sahip olabileceğiniz taşınmaz ürünler, bankalardan satılık e-ihalelerinden ya da teklif usulüyle satın alabilmek için bankayla, aracı internet sitesiyle iletişime geçebilirsiniz. Bu taşınmazlar oldukça uygun fiyatlara alıcı bulduğu için, taşınmaz ihtiyacınız varsa ya da yatırımlık gayrimenkul almak istiyorsanız bu imkân size göre.

Yatırım ya da ihtiyaçtan taşınmaz sahibi olmak isteyenler için taşınmazların Türkiye Finans tarafından hangi koşullarla satıldıklarını, nasıl satın alabileceğinizi; adım adım teklif vermekten tutun da e-ihale sürecine kadar anlatacağız.

Türkiye Finans’tan Satılık Gayrimenkuller Hangi Kanallardan Satılırlar?

Türkiye Finans’tan satılık gayrimenkuller, bankanın kendi internet sitesinde teklif usulü ve aracı internet sitelerinde de e-ihale yöntemiyle satışa çıkarılmaktadır. Bankanın kendi internet sitesi üzerinden satışa çıkardığı taşınmazları incelemek için Türkiye Finans Satılık Gayrimenkuller linkini kullanabilirsiniz. Banka kendi internet sitesinden teklif usulü ile satmadığı ürünlerini ise aracı internet siteleri yardımıyla satar. Bu aracı internet sitelerinden ilki INTENGO’dur. INTENGO üzerinden bankanın taşınmazlarına erişmek ve incelemek isterseniz, INTENGO Türkiye Finans linkinden sayfaya ulaşabilirsiniz. Diğer aracı Bankadan.com’dur. Bankadan sistemi üzerinden taşınmaz ürünleri incelemek ve değerlendirmek isterseniz, Bankadan Türkiye Finans adresine giderek, gerekli araştırmayı yapabilirsiniz.

Türkiye Finans’tan Satılık Gayrimenkuller

Türkiye Finans’tan satılık taşınmazlar oldukça rağbet gören konut, iş yeri, arsa, tarla gibi konutlardır. Bunların bankalardan satılık gayrimenkuller statüsünde olması hem ucuz olmalarını hem de hızlı satılmalarını açıklıyor. Türkiye’de oldukça önemli bir konuma sahip olan Türkiye Finans, katılım bankaları arasında en önde gelenlerdendir. Ülkenin her yerine dağılan geniş bir şube ağı bulunan banka aynı zamanda mobil bankacılık alanında da faaliyetlerini geliştirmeye devam ediyor. Böylece kolay ulaşılabilen ve kolay kredi çekilebilen bir banka halini alıyor. Bununla birlikte tüketici finansmanı, konut finansmanı kullandırarak hem tüketicinin ihtiyaçlarını karşılıyor hem de fon geliri elde ediyor. Böylece bankaya mevduat getirisi elde etmek için para yatıranlara da ödeme yapabiliyor.

Kişisel ya da kurumsal bazda konut finansmanı gibi kullandırılan fakat zamanında geri ödeme alınamayan finansmanlar ise banka açısından batık finansmanlar olarak isimlendiriliyor. Bankanın batık ürünlerini karşılamak için, ipotekli olarak kullandırdığı finansmanın taşınmazını satışa çıkarmaktadır. İcra dairesinden satışa çıkarılan taşınmaz ürünler, çeşitli nedenlerden dolayı satın alınır ve banka asetlerine girdikten sonra, bankanın kendi belirlediği yöntemlerle satışa çıkarılır. Bu satışlar bankanın belirlediği şartlar satışa çıkacağından, normal ihale yönetmeliklerine veya satış yönetmeliklerine uygun olarak gerçekleşmez.

Türkiye Finans Katılım Bankası, kendi internet sitesi üzerinden, INTENGO ve Bankadan.com aracı internet siteleri üzerinden taşınmazlarını satarlar. Kendi internet siteleri üzerinden yaptıkları satışlarda direkt teklif usulü, aracılar üzerinden yaptıkları satışlarda ise e-ihale usulünü benimsemişlerdir. İlk olarak bankanın kendi internet sitesi üzerinden gerçekleştirdiği teklif usulü satışlardan başlayalım.

Türkiye Finans’tan Satılık Gayrimenkuller İçin Teklif Vermek

Türkiye Finans’tan satılık gayrimenkulleri, bankanın Satılık Gayrimenkuller sayfası üzerinde gösterilmektedir. Bankanın gayrimenkullerini teşhir ettiği internet sayfası üzerinden, il ve ilçe seçimine göre filtreleme yaparak, hangi il ve ilçedeki taşınmazları araştırmak istiyorsanız, yapabilirsiniz. Beğendiğiniz bir taşınmaz ürün için teklif vermek istiyorsanız, bankanın gayrimenkul biriminden sorumlu temsilcisini arayarak ulaşabilirsiniz. Satış için yetkilendirilen birimin telefon numarası; 0 216 676 21 11’dir. Bununla birlikte gayrimenkul@turkiyefinans.com.tr e-posta adresine e-posta göndererek de teklifinizi sunabilirsiniz. Teklifinizin muhammen bedel altında olmadığına emin olmalısınız (Muhammen bedel kavramını yazımızın devamında açıklayacağız). Banka teklifinizi muhammen bedel altında olduğunda değerlendirmeyecektir. En yüksek tekliften başlayarak en düşük teklifler sıralanır ve en yüksek teklif sahibine satın alması için yetki verilerek satış işlemlerine başlanır.

Türkiye Finans Teklif Usulü Satışlarda Değerlendirme Nasıl Yapılıyor?

Az önce de belirttiğimiz gibi, en yüksek teklif verenden en düşük teklif verene doğru yapılan sıralamada, en yüksek teklif veren öncelikli satın alma hakkına sahip oluyor. Fakat ilk sıradaki hak sahibi, belirtilen şartları yerine getirmez ve ödemeyi zamanında gerçekleştirmezse, ikinci sırada bulunan hak sahibine kurum, teklifine göre satış yapmak için hak verebilir. Bu durum kesin değildir. Belki yeni bir ekspertiz raporuyla ve yeni bir muhammen bedel ile satışlarını yapmak da isteyebilir.

Türkiye Finans Gayrimenkullerine Teklif Vermek İçin Ödeme Yapar Mıyım?

Türkiye Finans satılık gayrimenkuller için direkt teklif usulüyle teklif verebilmeniz için muhammen bedelin (başlangıç bedelinin) yüzde 5’i oranında bir teminat tutarı ödemeniz gerekecektir. Satışı almaya kararlı bir alıcı olduğunuzun bankaya ispat edilmesi ve sürecin başlaması açısından bu ödeme önemlidir. Yukarıda vermiş olduğumuz telefon numarasını arayarak ya da gayrimenkul@turkiyefinans.com.tr e-posta adresine e-posta göndererek, gayrimenkul numarasını verdiğiniz taşınmazı satın almak istediğinizi belirtmelisiniz. Sonrasında size verecekleri IBAN numarasına, en yakın Türkiye Finans şubesine giderek teminat tutarını yatırmanız gerektiğini belirteceklerdir.

Size en yakın Türkiye Finans şubesinin yerini öğrenmek için Türkiye Finans Şubeleri başlıklı konumuzu inceleyebilir, il ve ilçenizi seçerek arama yapabilirsiniz.
Bu arada yatıracağınız teminat tutarı sadece doğrudan teklif için geçerlidir. E-ihaleler için farklı ödemeler söz konusu olacağından ilerleyen konularda detaylarını sizlerle paylaşacağız.

Türkiye Finans’tan Satılık Gayrimenkul Almanın Faydaları Nelerdir?

Türkiye Finans’tan satılık taşınmaz ürünler almanın en önemli avantajı, başlangıç fiyatının ekspertiz tarafından belirlenmesidir. Belirlenen bu tutara ise muhammen bedel adı verilir. İster teklif usulü ister de e-ihale yöntemiyle yapılsın, taşınmazlar bilirkişinin raporuna göre muhammen bedel ile satışa sunulur. Eğer ilk teklif sahibi sizseniz, sizin dışınızda teklif gelmediğinde uygun fiyat karşılığında gayrimenkulün sahibi olmanız işten değil. Bu imkana normal piyasada bir taşınmaz satın alırken ulaşmanız pek olası değildir. Zira bir arsa satın almak istediğinizde, spot piyasalarda arsa için biçilen fiyatın 100 Bin TL olduğunu düşünürsek, bankalar üzerinden aynı ürünün muadilini 80 Bin TL’ye dahi bulabilirsiniz. En önemli avantaj olarak bunu gösterebiliriz.

E-İhale / Normal İhale Farkları

Türkiye Finans Gayrimenkulleri, 4734 ve 2286 sayılı yasalara göre satılmadıklarından bankanın belirlediği ve şartlarını kendi koyduğu yöntemlerle satışa çıkarılırlar. İcradan satılık gayrimenkuller için uygulanan klasik ihaleler, zaman ve fiziksel çaba gerektiren bir sürecin ortaya çıkması anlamına gelmektedir. İdareden para karşılığında alınan ihale dosyasından tutun da ihale esnasında sizin ya da yasal temsilcinizin salonda bulunması kuralı da cabası. O kadar fazla zaman gerekir ki; idarenin ihaleyi duyurması, ihale sürecinin idare tarafından başlatılması, ihaleye yapılacak olan muhtemel itirazların sonuçlanması, ihalenin nihayete ermesi derken uzun ve yorucu bir süreç sizi bekler.
Fakat e-ihaleler ile veya doğrudan teklifler ile yapılacak satışlar, klasik ihalelere nazaran çok da uzun sürmeyecektir. Tabi ki e-ihaleler ya da doğrudan teklif ile yapılan teklifler de bir süreç alır ancak normal ihale süreci kadar uzun olmayacaktır.

Batık Kredilerin Geri Alınması İçin Yapılan Satışlar

Türkiye Finans’tan satılık gayrimenkul ve diğer bankalardan satılık taşınmaz satışları, bankaların batık kredileri ya da batık finansmanları için yapılan satışlardır. Kısa süre içinde satışların tamamlanması hem kredi ve finansmanların geri dönüşünü sağlayacak hem de bankayı önemli bir taşınmaz irat yükünden kurtaracaktır. Bankalar, ellerinde iki yıldan fazla süreyle bir taşınmaz bulundururlarsa, yasa gereği bu taşınmazı sermayelerine irat etmeleri gerekir. Ne var ki, bankaların asıl amaçları taşınmaz biriktirmek değil, gayrimenkulleri kısa sürede ellerinden çıkararak, kredi ya da finansman ihtiyacına karşın nakit para bulundurmaktır. Böylece mevduat sahiplerine kâr payı ödemesi yapabilmektedirler.

İcradan Satılık Taşınmazlar Almak

Bankaların batık kredilerinin tahsil edilmesi önemli bir konudur. Tahsil edilmediği durumlarda bankanın mevduat kâr payı ya da faiz oranları düşüşe geçebilecektir. Bunun yaşanmaması için ipotekli olarak kullandırılan kredilerin ya da finansmanların öncelikle icra dairelerine giderek, ilk etapta nakit olarak tahsiline uğraşılır. Ancak borçlu bu borcu ödeyemeyince, bu durumda ipotekli taşınmaz satışa çıkarılır. Banka, bu süreçte muhammen bedeli yetersiz bulduğundan ya da başka bir sebepten dolayı, icra dairesi üzerinden satışa çıkarılan taşınmazı avukatları aracılığıyla satın alır. Satın alması sonrasında satış için yetkilendirdiği aracılar üzerinden ya da kendi internet sitesinde, belirlediği yöntemlere göre satışa çıkarır.

Türkiye Finans Gayrimenkulleri Ucuza Satılıyor

Türkiye Finans da tüm ticari bankalar gibi kullandırdığı finansmanın bir şekilde geri dönüşünü planlamak zorundadır. Finansman geri ödemelerinin olmamasından ise ipotekli olarak kullandırılan finansmandan elde edeceğiz gelir istemesi de oldukça normaldir. Buradan elde edeceği nakit geliri ise yeniden finansmanda kullanarak tüketiciye destek sunmaya devam edecektir. Türkiye Finans, banka olmasının yanında bir özel firmadır ve Türkiye’nin en önemli katılım bankaları arasındadır. Bundan dolayı da mevduat sahiplerinin kar paylarını ödemek, yeni krediler sunmak ve belki de en önemlisi kar sağlamak zorundadır. Bu yüzden de piyasaya nazaran daha uygun satışlar yapmaktadır.

Türkiye Finans’tan Satılık Taşınmaz Alırken Emlakçı Komisyonu – KDV Yok

Normal piyasalarda taşınmaz ürün satın alırken bir emlakçı ile çalışmışsanız, emlakçıya bir ödeme yapmanız gerekir. Emlakçıların benimsediği yöntem hem satıcıdan hem de alıcıdan yüzde 2 oranında bir komisyon almaktır. Normal taşınmaz piyasasında fiyatı genelde satıcı belirlediği için ödeyeceğiniz komisyon da satış bedeline göre belirlediğinden yüksek olacaktır. Sadece komisyon tutarı ile de bitmiyor, üzerine eklenecek olan komisyon KDV'si de cabası. Örneğin bir taşınmazı 100 Bin TL'ye satın alacaksınız. Alıcı olarak yüzde 2 oranında komisyon ve komisyonun yüzde 18 oranında KDV'sini de ödeyeceğinizden toplamda 102 Bin 360 TL ödemeniz gerekir. Emlakçı komisyonu dahi serbest piyasadan taşınmaz almaya çalıştığınızda göze batan bir tutar olarak karşınıza çıkabilir.

Bir diğer nokta ise bankaların KDV ödememesidir. Yasalarda KDV ödeyen kurumlar ve kuruluşlar bellidir. Öncelikle KDV için fatura gerekir ve bankalar yapıları itibariyle fatura değil, dekont keserler. Bankalardan alacağınız taşınmazlar için de dekont kesecekleri için KDV ödemezler. Doğal olarak siz de KDV yükünden muaf olursunuz.

Türkiye Finans’tan Satılık Taşınmaz Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Türkiye Finans'tan satılık gayrimenkul ürünler, henüz icra dairelerine geldiklerinde fiyatlanırlar. İcra dairesi muhammen bedelin belirlenmesi için bir ekspertiz şirketiyle anlaşır ve başlangıç fiyatı, bilirkişi tarafından raporlanır. Bu, taşınmazın ilk fiyatlandırılmasıdır. Banka, belirlenen muhammen bedeli yeterli görmezse veya başka bir nedenle de olabilir, taşınmazı satın alır ve süreç yeniden başlar. Gerekli görürse, muhammen bedelin güncellenmesi için yeniden bir ekspertiz raporu isteyebilir. Yeni ortaya çıkacak olan bu muhammen bedel ise taşınmazın yeni fiyatı olacaktır. Ekseriyetle 6 aylık ya da 1 yıllık zamanlarda bu fiyat güncellemeleri yapılmaktadır.

Türkiye Finans’tan Satılık Taşınmaz İhaleleri Nerelerde Yapılır?

Kamu ihale sistemi dışında gerçekleşecek olan Türkiye Finans’tan satılık taşınmaz ihalelerine başvururken, Türkiye Finans’ın kendi satış şartları ile satışlarını gerçekleştirdiğini bir kere daha belirtelim. İlk konularda açıkladığımız gibi, kendi internet sitesi üzerinden doğrudan teklif yöntemini benimser. Bununla birlikte INTENGO ve Bankadan.com gibi iki aracı internet sitesi ile de çalışmaktadır. INTENGO Türkiye Finans linki üzerinden INTENGO’nun, Bankadan.com Türkiye Finans linki üzerinden de Bankadan.com’un sayfalarına erişebilirsiniz.

E-İhaleyle Türkiye Finans’tan Satılık Gayrimenkuller İçin Teminat Tutarı Öder Miyim?

Türkiye Finans’tan satılık gayrimenkuller için bankaya teminat tutarı ödemeniz gerekmeyecektir. INTENGO ve bankadan.com aracılarıyla bankanın anlaşmasına göre, bu aracılara sadece komisyon bedeli ödenmelidir. Elbette bu aracılar, bu ödemelere komisyon demezler. İhale katılım bedeli ya da hizmet bedeli adı altında bu ödemeleri talep ederler. Bazı bankalar bu komisyon ödemelerini kendisi yapsa da Türkiye Finans, satışlarını e-ihale yöntemiyle yapan bu aracılara alıcıların hizmet bedeli ya da ihale katılım bedeli ödemesini ister.

INTENGO’dan Türkiye Finans Satılık Taşınmazlar Almak

Bankalardan satılık taşınmaz satın almak için e-ihale yöntemiyle satın alım yapacaksanız yani aracılar üzerinden alım yapacaksanız, en yüksek teklifi vererek ihaleyi kazanmanız gerekir. Türkiye Finans’ın gayrimenkul satışı için birlikte çalıştığı internet sitelerinden biri INTENGO’dur. INTENGO üzerinden siz de e-ihalelere katılarak bankaya ait taşınmazları kolayca satın alabilirsiniz. Burada yeniden hatırlatalım, bankanın taşınmaz ürünleri hiçbir ihale kanuna ya da yönetmeliğine bağlı kalmadan, bankanın belirlediği şartlarda satılır. Yani banka dilediği zaman satışı iptal edebilir, durdurabilir ve satışın gerçekleşmesini engelleyebilir. Bu aracı kurumlar üzerinden yapılan satışlarda da geçerlidir.

Türkiye Finans INTENGO Gayrimenkul Hattına Erişmek

Öncelikli olarak, beğendiğiniz ve INTENGO üzerinden ihale edilen Türkiye Finans’tan satılık taşınmaz ürün için aracı firmanın danışma hattına ulaşmanız ve gayrimenkul hakkında detaylı bilgileri talep etmenizdir. Daha önceleri bu aracı üzerinden alışveriş yapmadıysanız, süreçle ilgili bilgi talep etmeli, gayrimenkulün satın alım süreciyle ilgili yol haritasını oluşturmalısınız. INTENGO Danışma Hattı 0 212 399 27 84 ve 0 212 213 73 00 numaralı telefon numaralarıdır. Beğendiğiniz taşınmaz ürünün gayrimenkul numarasını kaydederseniz daha kolay yardım alabileceğinizi unutmayın. İl – ile gibi bilgileri dahi vermenize gerek kalmadan, danışman sistem üzerinden kolayca bulabilecektir. Aynı zamanda gayrimenkul@intengo.com e-posta adresi üzerinden de posta göndererek iletişime geçebilirsiniz. Telefon ile ya da e-posta ile taşınmazı gezdirmelerini talep etmeyi de ihmal etmeyin.

INTENGO Sistemine Üye Olmak

INTENGO’da sisteme üye olmadan sistem üzerinden teklif yapmanız olası değildir. Öncelikle yukarıda vermiş olduğumuz telefon numaraları üzerinden aracı kurumla irtibata geçmelisiniz. Danışmanla bağlantı kurmanızın ardından beğendiğiniz ve satın almayı düşündüğünüz gayrimenkul için teklif sunmak istediğinizi belirtmelisiniz. Bir noktayı daha belirtelim, üye olmadan da örnek sözleşmeyi ya da şartnameyi inceleyebilirsiniz. Bu da karar verme konusunda size yardımcı olacak önemli bir detaydır. Süreç ilerlediğinde danışman size ihale katılım bedeli ödemeniz gerektiğini belirtecektir. İhale katılım bedeli ve ödemesi konusunda az sonra geniş bilgi vereceğiz. İhale katılım bedelini ödemenizin ardından sistem üzerinden T.C. kimlik numaranız ve size sms ile gönderilen şifre yardımıyla sisteme giriş yaparak teklif verebileceksiniz.

Bankadan.com Aracılığıyla Türkiye Finans’tan Satılık Gayrimenkuller Almak

Bankadan.com da tıpkı INTENGO gibi önemli bir taşınmaz satış aracısı internet sitesidir. Bankadan.com üzerinden beğendiğiniz bir taşınmazın e-ihalesine katılarak, en yüksek teklifi sunmanız halinde, taşınmaz ürünü piyasa fiyatlarının oldukça altına bir fiyattan satın alma şansınız olacaktır. Yine bankadan.com aracısı üzerinden satın alacağınız gayrimenkuller için de ihale katılım bedeli ödemeniz gerekir. Bankaya herhangi bir teminat bedeli ödemeniz gerekmeyecektir.

Türkiye Finans Bankadan.com Taşınmaz Hattına Erişmek

Türkiye Finans’tan satılık taşınmazlar için bankadan.com internet sitesinin danışma hattını aramanız, beğendiğiniz ve satın almak istediğiniz gayrimenkul ile ilgili bilgi almanızı sağlayacak en önemli noktadır. Taşınmaz ürünlerin ihalelerine katılabilmek için 444 26 43 numaralı gayrimenkul danışma hattını arayabilir, sistemin çalışma prensiplerini ve tüm detayları müşteri danışmanına sorabilirsiniz. Gayrimenkul ile ilgili alacağınız detaylı bilgiye göre taşınmaz için e-ihaleye katılıp katılmayacağınıza karar verebilirsiniz. Özellikle de bu kanal üzerinden ilk kez alışveriş yapacaksanız, sistemi doğru anlayabilmek adına merak ettiğiniz tüm teknik detayları sormanızı öneriyoruz. Sonrasında bir aksaklık, sorun yaşanmaması adına bu incelemelerin yapılması alıcı için elzemdir. Aynı zamanda bankadan.com temsilcisine de size taşınmazı gezdirmelerini talep edebilirsiniz.

Bankadan.com Sistemine Üye Olarak Giriş Yapmak

Bankadan.com sisteminden üye girişi yapmadan e-ihalelerde teklif veremezsiniz. İlk olarak yapmanız gereken şey, danışma hattını aradığınızda, sizi sisteme üye yapmalarını istemektir. Bankadan.com sisteme sizi kolayca üye yapar ve diğer aracı kurum gibi ihale katılım bedelini ödemeniz sonrasında değil, bunu daha en başında yapar. Üye olmanız ardından, şartname ya da sözleşme gibi önemli belgeleri sistem üzerinden otomatik olarak oluşturup görebilirsiniz. Üstelik bu belgeler bir örnek olarak size sunulmaz, resmî belgeler olduğundan çıktısını alarak satın alım sürecinde kullanabilirsiniz. Sisteme giriş yapmak için T.C. kimlik numaranız (ya da mail adresiniz) ile SMS aracılığıyla size iletilecek şifrenizi kullanabilirsiniz.

Türkiye Finans’tan Satılık Gayrimenkul İhaleleri İçin Başvuru Süreci Nasıl İşler?

Türkiye Finans’tan satılık gayrimenkuller e-ihale usulü ile aracı kurumlar tarafından nasıl satılırlar; nasıl teklif yaparsınız, e-ihaleler için ne kadar ödersiniz, hangi evrakları nerelere göndereceksiniz gibi soruları iki farklı aracının adına bu başlık altında sizlere anlatacağız.

INTENGO’da Başvuru Süreci Nasıl İşleyecek?

Türkiye Finans gayrimenkulleri için e-ihalelere katılmak, teklif vermek ve INTENGO aracısından alışveriş yapmak niyetindeyseniz, başvuruda bulunmanız gerekecektir. Klasik bir ihaleye göre daha kolay olan e-ihaleler için başvurmak için öncelikle hizmet sözleşmesini okumalısınız. Az önce paylaştığımız linkte örnek bir hizmet sözleşmesini inceleyebilirsiniz. İleride sorunlarla karşılaşmamak açısından bu sözleşmedeki maddeleri dikkatlice okumanızı öneriyoruz.

INTENGO İhale Katılım Bedelinin Ödenmesi

Bankalarda satılık gayrimenkullerin satışı esnasında banka genelde aracı komisyonlarını alıcıya ödetirler. Türkiye Finans da aracı komisyonlarını alıcılara ödetmektedir. INTENGO üzerinden e-ihalelere katılmak ve teklif vermek için gayrimenkul satış muhammen bedelinin yüzde 4,72’si oranında bir ihale katılım bedelini INTENGO hesabına ödemeniz gerekir. Bu oran içinde aracılık bedelinin KDV’sinin de olduğunu belirtelim. INTENGO’nun Türkiye Finans hesap numarası, TR56 0001 0024 8765 9689 7550 17’dir. Az sonra aşağıda belirteceğimiz belgeleri de imzalı hizmet sözleşmesi ve ihale katılım bedeli dekontuyla beraber Esentepe Mahallesi Müselles Sokak No:1/1 Onur İş Merkezi Kat 3 Şişli / İstanbul / Mecidiyeköy adresine kargo ile göndermelisiniz. İmzaladığınız sözleşmenin bir kopyası sistemde kalacaktır.

En basit hesabıyla, 100 Bin TL muhammen bedele sahip bir taşınmaz için teklif vermek isterseniz, 4 Bin 720 TL tutarında bir ihale katılım bedelini INTENGO’ya ödemelisiniz. Bu tutar komisyondur. Toplamda bu taşınmazı satın almak için 104 Bin 720 TL ödemeniz gerekir.

Bankadan.com Başvuru Süreci Nasıl İşler?

Daha öncesinde üyeliğin nasıl yapılacağından bahsetmiştik. Bankadan.com üzerinden beğendiğiniz bir gayrimenkul ürün bulunuyorsa, üyelik sonrasında okuyup imzaladığınız sözleşmeniz ve ihale katılım bedelini aşağıda belirteceğimiz banka hesabına ödeyerek, e-ihale sürecine dahil olarak, ihaleyi kazanıp taşınmaza sahip olabilirsiniz.

Bankadan.com İhale Katılım Bedelinin Ödenmesi

Türkiye Finans’tan satılık taşınmazların satıldığı diğer aracı kurum da bankadan.com’dur. İhale katılım bedelinin ödenmesi, sözleşmenin imzalanması ilk etapta e-ihale sürecine katılmak için istekli olduğunuzu gösterecektir. Bankalar her aracı ile farklı anlaşmalar yapabilir. Türkiye Finans ile bankadan.com da farklı bir anlaşma yapmışlar ve her şey dahil yüzde 3,54’lük bir aracı komisyon oranında ya da ihale katılım bedelinde karar kılmışlardır. Bankadan.com’un TR19 0020 6000 5401 6779 1300 01 IBAN numaralı hesabına muhammen bedelin yüzde 3,54’ü oranında bir bedeli yatırmanız halinde ihale katılım bedelini ödemiş olacaksınız. Sonrasında imzalamış olduğunuz satış şartnamesi, mesafeli satış sözleşmesi ve ödemenizin dekontu ile aşağıdaki belgeleri Key Yazılım Çözümleri A.Ş. Üniversiteler Mahallesi Cyberplaza D:308/A 06800 Çankaya / Ankara adresine kargo ile gönderilisiniz. Bankadan.com ve INTENGO için bu evraklar neredeyse aynıdır.

Yine basit bir hesaplama yapmamız gerekirse, 100 Bin TL muhammen bedel ile satılan bir taşınmaza 3 Bin 540 TL tutarında bir ihale katılım bedeli ödersiniz. Her şey dahil bir komisyon sistemi olduğundan toplamda 103 Bin 540 TL’lik bir ödemeniz olacaktır. Fakat burada belirtelim, BSMV diğer harç ve vergiler hariçtir. Zira satışın tapu kısmında detayları anlatıyor olacağız.

Hangi Evraklar İsteniyor?

Hangi aracıdan gayrimenkul almayı düşünüyorsanız sözleşmesini ya da şartnamesini ve dekontunu ekleyerek aşağıdaki evrakları aracıların adresine göndermeniz yeterlidir.
  • Tüzel ve gerçek kişiler için nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Tüzel kişiler için sözleşmeyi / şartnameyi imzalayan kişinin yetkili olduğuna dair yetki belgesi fotokopisi
  • Tüzel kişiler için imza sirküleri
  • Tüzel kişiler için ticaret sicil gazetesi fotokopisi
  • Tüzel kişiler için vergi levhası fotokopisi

Türkiye Finans’tan Satılık Taşınmazlara Başvuru Sonrasında Teklif Nasıl Verilir?

Türkiye Finans'tan satılık gayrimenkul ürünler için başvurunuzu tamamladıktan sonra artık teklif aşamasına geldiniz. Hangi aracı sistemden olursa olsun, sisteme T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapabilirsiniz. Sonrasında ise sözleşmesini / şartnamesini imzaladığınız, ihale katılım bedelini ödediğiniz taşınmazın sergilendiği sayfaya gitmeli ve son durumunu kontrol etmelisiniz. Siz başvuru sürecindeyken farklı bir alıcı teklif verdi mi, muhammen bedelde bir değişiklik var mı, diye kontrol etmelisiniz.

Beğendiğiniz gayrimenkul için en az asgari artış tutarı kadar bir teklif verebilirsiniz. Bunun altında teklif vermenize sistem izin vermeyecektir. Bu artış tutarının üzerinde teklif vermenizde bir sorun bulunmuyor. Muhammen bedelin de üzerinde bir teklif yapmanız gerektiğini hatırlatalım. Platform ayrımı olmaksızın ihale sayfasında bulunan Teklif Ver butonuna tıklayarak teklifinizi sisteme iletebilirsiniz. Bir örnek vermek gerekirse, muhammen bedeli 100 Bin TL olan bir taşınmaz için en az artış tutarı 4 Bin TL ise, en az 104 Bin TL ödemeniz gerekir.

Başka Alıcılar Teklifimi Görebilir Mi? Fiyat Artırabilir Mi?

Evet, sunduğunuz teklifler farklı alıcılar tarafından görüntülenmektedir. Farklı kullanıcılar da aynı taşınamaz için ihale katılım bedeli ödemiş ve şartname / sözleşme imzalamışsa sizin teklifinizin üzerinde bir teklif de verebilir. Fakat bankadan.com ya da INTENGO sistemleri üzerinde başka bir alıcı teklifinizi geçerse, size anında bir e-posta geliyor ve sizi uyarıyor. Sonrasında siz de dilerseniz farklı alıcının sunduğu teklif üzerinde bir teklif sunabilirsiniz.

İhale Süreci Nasıl İşler? İhaleyi Nasıl Kazanırım?

Teklif sunmanız ardından, ilk teklif sunan sizseniz, bankanın belirlediği kadar bir süre kadar sayaç açılır ve geri sayım başlar. Bu süre 5 - 7 gün olabilir ya da bankanın belirlediği farklı bir süre olabilir. İhalenin son günü, son 30 dakika kalaya kadar farklı bir teklif gelmesi durumunda, ihale süresine 30 dakika daha eklenir. Her teklif sisteme 30 dakika daha ekleyecektir. Ne zamanki artık teklif gelmezse, en son ve en yüksek teklif yapan alıcıya ihale kalacaktır.

İhaleyi Kazandıktan Sonra Gayrimenkulü Nasıl Satın Alacağım?

İhaleyi kazanmanızın ardından bir dizi süreç sizi karşılar. Öncelikle kazandığınız ihalede vermiş olduğunuz teklif kadar tutarı Türkiye Finans'ın TR80 0020 6000 9904 4404 4406 00 IBAN hesabına ödemeniz gerekir. Bu ödeme için size biçilen süre 5 ila 7 gün arasında olabilir. Ödemenizin sonunda artık son süreç olan satın alma süreci başlayacaktır.

Türkiye Finans’tan Satılık Taşınmazlar İçin Ödenen Teminat Ücreti, İhale Katılım Bedeli Ücretleri Hangi Şartlarda İade Edilir?

Türkiye Finans’tan satılık gayrimenkuller için ödemiş olduğunuz teminat tutarı, ihale katılım bedeli ve hizmet bedeli gibi tutarları, belirli şartlar oluştuğunda iade alabilirsiniz. Özellikle maddelere geçmeden önce belirtelim ki, eğer bu tutarları ödeyip e-ihalelerde teklif vermeden önce, 14 gün içinde yazılı şekilde başvurursanız, tutarlar tarafınıza iade edilecektir. Ayrıca ihale durumu için aşağıdaki iade hallerini de inceleyelim.
  • Hizmet bedeli, ihale katılım bedeli gibi bedelleri ödemiş olsanız bile ihalede gayrimenkul ürün için teklif vermediyseniz,
  • Verdiğiniz teklif diğer tekliflerden az kaldıysa,
  • Geçerli nedenlerle banka ihaleyi iptal etmişse,
  • Banka ihaleye girmenizi herhangi bir nedenle engellediyse ihale katılım bedeli ve hizmet bedeli gibi aracılara ödemiş olduğunuz tutarlar tarafınıza iade edilecektir.

Türkiye Finans’tan Satılık Ürünler Taksitle Satın Alınır Mı? Kredi Kullanılır Mı?

Banka tarafından şartnamede veya sözleşmede açıkça belirtildiği üzere, Türkiye Finans’tan satılık gayrimenkuller taksite bölünmeden peşin parayla satılmaktadır. Bu yüzden banka kesinlikle taksit için teklifinize sıcak bakmayacaktır. Bu yüzden de taksitle satın almak istiyorsanız, bir süre daha bekleyerek para biriktirerek satın almayı deneyebilirsiniz.
Beğendiğiniz ve satın almak istediğiniz taşınmaz ürün kredi için uygunsa, kredi kullanarak da gayrimenkulü satın alabilirsiniz. Bunun için başvuru aşamasında bile değilken bir bankaya başvurarak en azından kredibilitenizin olup olmadığını sorgulatmanızda fayda bulunuyor. Türkiye Finans konut finansmanı kullanabileceğiniz gibi isterseniz farklı bankaların konut kredilerini de deneyebilirsiniz. En uygun ve en cazip fırsatı sunan bankadan kredinizi kullanarak taşınmaz ürün satın alabilirsiniz. Bununla beraber elbette taşınmazın da krediye uygun olarak işaretlenmiş olmasına dikkat edin. Bunun için ilan sayfasını incelemeniz yeterli olacaktır. Gerekli bilgiyi görüntüleyememeniz halinde, platforma göre müşteri hizmetleri yetkilisinden durumu sorabilirsiniz.

Konut Kredileri sayfamızdan istediğiniz bankaya ait konut kredisini kontrol edebilir ve size en uygun olanı seçerek işlem yapabilirsiniz. Aynı zamanda Türkiye Finans konut finansmanı oranlarını da yine Türkiye Finans Konut Finansmanı sayfamız üzerinden inceleyebilirsiniz.

Türkiye Finans’tan Satılık Taşınmaz Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Bankalardan satılık gayrimenkuller ya da normal taşınmaz piyasalardan satılık taşınmazlar satın almadan önce muhakkak bir öninceleme yapmanızı öneriyoruz. Normal gayrimenkul piyasalarından satın alacağınız bir taşınmaz için ön ödeme, kaparo gibi bir bedel ödemeyebilirsiniz veya yaptıysanız karşılıklı anlaşmaya nazaran geri almanız kolay olabilir. Fakat Türkiye Finans’tan satılık ya da diğer bankalardan satılık gayrimenkuller alırken yapacağınız teminat tutarı, ihale katılım bedeli ya da hizmet bedeli ödemelerini belli şartlar oluştuğunda geri alabilirsiniz. Bu yüzden de aşağıda anlattığımız durumlara dikkat etmenizi öneriyoruz.

Gayrimenkulleri Bizzat Kendiniz İnceleyin!

Hangi piyasadan olursa olsun, hangi şartlarla satın alacaksanız alın; teklif usulü ya da e-ihale yöntemiyle de olsa Türkiye Finans gayrimenkullerini imkanlarınız ölçüsünde bizzat giderek görmeye çalışın. Özellikle e-ihale ile satın almak istediğiniz taşınmaz için aracı kurum danışmanlarına gayrimenkulleri gezmek istediğinizi belirtin. Teklif usulü ile bankadan satılık taşınmaz alacaksanız, bu isteğinizi bankanın gayrimenkul danışmanına bildirin. Giderek yerinde incelemeniz halinde ilk elden sorunları görebilir ve gördüğünüz sorunlara göre gayrimenkul hakkındaki intibaınızı yeniden gözden geçirebilirsiniz. Satın alacağınız taşınmazın çevre durumu, ulaşımı ve komşuluk ilişkileri gibi faktörleri satın almanızı etkileyecek öncelikli konular arasında yer alır.

Taşınmazı satın almanızın sonrasında yapacağınız itirazlar banka tarafından göz önüne alınmayacaktır. Vazgeçmeniz halindeyse ödemiş olduğunuz teminat tutarı, ihale katılım bedeli gibi ödemeleriniz irat kaydedilecek ve tarafınıza geri ödenmeyecektir.

İncelemenizi Detaylı Yapın!

En önemli aşama araştırma ve inceleme aşamasıdır, şüphesiz. Bu yüzden de tapu dairelerinden kontrollerinizi önceden yapmalısınız. Tapu kayıtlarını incelemeli ve ortaklık – hisse gibi konuları en ince detayına kadar incelemelisiniz. Diğer gerekli bilgileri de belediyelerin gerekli birimlerinden öğrenebilir ve aklınızda soru işaretleri kalmayana kadar araştırmanızı sürdürebilirsiniz. Bir konut alacağınızı düşünürsek, yapının dış yapı özellikleri, iç durumu, bakım gerektiren bir sıkıntısının olup olmaması gibi konuları siz oraya gitmeden öğrenemeyebilirsiniz. Satın alım sonrasında içinize sinmeyecek bir durumun olması halinde, bankanın konuyla ilgilenmeyeceğini, her türlü masrafın tarafınızdan yapılacağını bilmelisiniz.

İmzalayacağınız şartname ve sözleşme gibi belgelerde, satın alımdan önce taşınmaza ait tüm kontrolleri yaptığınızı ve varsa sorunlarını görerek kabul ettiğinizi onaylamış olacaksınız. Özellikle de ihale sürecinden sonra bu kabuller nazarında satın alımdan vazgeçmeyeceğinizi de taahhüt etmiş olacaksınız.

Tüm Ödemelerinizi Zamanında Yapın!

Türkiye Finans’tan satılık gayrimenkul ürününün e-ihalesini kazandığınızda satın alım sürecine geçmek için satın aldığınız tutarı bankanın IBAN hesabına yatırmalısınız. Şartnameye göre 7 iş günü içinde gayrimenkule ait tüm tutarı bankanın hesabına yatırmak için zamanınız var. Eğer zamanında ödeme yapamazsanız satış durdurulur ve ödediğiniz ihale katılım bedeli ya da doğrudan teklif ile alacaksanız, teminat tutarı gibi ödemeleriniz banka tarafından irat kaydedilir. Genelde hazır parası olanlarda bu sorun görünmez ama satın alım için kredi kullanacak olan alıcılarda kredinin gecikmesine bağlı sorunlar yaşanabilmektedir. Önerimiz, başvuru sürecinden önce ya da en azından ihalenin kazanılmasının hemen ardından krediyi temin edebilmenizdir.

Satın Alırken Bazı Ödemelere Hazır Olun!

Gayrimenkulü satın alırken, şartname ve sözleşme gereği bazı ödemeleri siz yaparsınız. Banka kendi üzerine düşen ödemeleri kendisi yapacaktır. Siz de BSMV ve diğer satın alma harçlarını ödeyeceğiniz için bir kenarda biraz para bırakmalısınız.

Satış Şartnameyi – Sözleşmeyi İmzalayan Kişiye Yapılır!

Bu önemli konulardan biridir. Tapu, başvuru esnasında şartnameyi – sözleşmeyi imzalayan, kurumsal satın alımlarda yetki belgesi bulunan kişiye yapılacaktır. Bu yüzden de farklı biri adına tapuyu kaydettirmeye çalışmamalısınız. Zira bankanın bu durumda satışı durdurarak, ödemiş olduğunuz teminat bedeli, ihale katılım bedeli gibi ödemelerinizi geri ödememe ve sermayeye irat etme hakkı bulunuyor. Satış üzerinize geçtikten sonra dilediğiniz gibi farklı alıcılara satışı gerçekleştirebilirsiniz.

Geçmiş Dönem Borçları Sizin Tarafınızdan Ödenecektir

İnceleme ve araştırma önemlidir, demiştik. Özellikle de borçlar ve ödemeler noktasında sağlam bir çalışma yapmalısınız. Zira gayrimenkulün geçmiş döneme ait ödenmeyen borçları olabilir. Bazı illerde borçlar da taşınmaz ile yeni sahibinin üzerine geçmektedir. Geçmiş döneme ait borçları bankanın kabul etmeyeceğini ve ödemeyeceğini de belirtelim. Borçlar alıcının üzerine bırakılmıştır. Vergi borcu ya da fatura borcu gibi borçlar sizin yükümlülüğünüzde olduğundan, satın alımdan önce dikkatle araştırmanızda fayda bulunuyor.


Diğer bankalardan satılık gayrimenkuller